7.12.

Ladykin sitten aloitti heti perään juoksut ja tähän päivään mennessä Tiina käytti neidin sulhon luona, nyt vain odotellaan jotta olisi tärpännyt , pikku karvakorvien odotellaisin syntyvän tammi-helmikuun vaihteessa.  Diivaltakin lähti kaikki maitohampaat pois ja nyt komeat pysyvät ottavat oman tilansa. Upea täysi purenta neidin suussa onkin. 

Ihmiset vaan tekee kaikki vapaapäivänsä kaikenlaisia jouluaskareita, Marjan ja Kaken askartelut onkin nähtävillä kuvablogin puolella, vain murtoosa. Pitäisi kameraa käyttää enemmänkin kun ei ole ehditty pikkuneitejäkään kuvailla. Yritetään 

 

 

11.11.

Hui, tuli jälleen vuosi ikää!  elämä kulkee eteenpäin päivä kerrallaan. Aamulla kun herää olen jo puolilta päivin ihan puhki ja väsynyt, sitä odottaa vain iltaa jotta pääsee nukkumaan. Ei auta päivisin nukkua, unirytmi on hetkessä sekaisin. Koiruudet herättää joka aamu tasan klo. 6.00, pikkulikatkin yösisäsiistejä, aamulla ovatkin sitten jalat ristissä odottamassa ulos pääsyä . Uskon väsymyksenkin jossain vaiheessa helpottavan, onhan tätä jo jatkunut ½vuotta ja nyt kontrollikäynnit rytmitetty 3kk:n väleihin. Elämä on...

Sandilta lähteneet ensimmäiset maitohampaat irti, Diivalla on jämäkästi paikoillaan. Diivan hammaskalusto onkin äidin perimältä tosi vahva, kuten luustokin. Zenalla ja Sandilla hampaat ovat pienemmät ja hennommat.

Zena aloitti jo juoksunsakkin, mutta Ladyn juoksuja tässä enemmän odotellaan. Meidän likat kun pitää milloin haluaa, ja tasan tarkkaan ei siinä järjestyksessä mitä ihmiset mukamas suunnittelee.  

 

26.10.

Enää 2kuukautta tätä vuotta jäljellä! huimaa, miten aika kuluukin. Ensimmäisiä joululahjoja on jo tehty ja hankittu. Vaikka en ole kummemmin jouluihminen, niin se joulu on jotenkin semmoinen vuoden päätösjuhla, jopa enemmän kuin uusivuosi. Ehkä tulee noista koulujen syyslukukausien päätöksistä sitä tuntumaa. 

Äärettömän raskas 09-10 syksy-talvi-kevät...mutta selvittiin siitäkin, tosin ei ilman sielujen haavoja. Koirat, ne ovat jälleen olleet ne "jutut" joihin keskittyä, joiden mukana elellä, joista saa voimaa, uskoa, joiden kanssa voi painella metsään kävelemään, purkamaan turhautumista, itkemään pahaa oloaan. Koirat ovat olleet aina se oma henkireikäni ja vuosien aikana niistä on tullut myös Kaken "pelastus", koirien kanssa kävellään, ulkoillaan, puhutaan ja mietitään miten tästä eteenpäin. Koirat kuulee kaiken, eivät kerro eteenpäin. Meillä koirat ovat aina toimineet ja toimivat edelleenkin hyvin ns. terapiakoirina, vuosien saatossa niin lapsille, nuorille kuin aikuisille. Ajanmittaan Zena on ollut myös erilaisilla leireillä mukana joissa kosketus eläimeen antaa leiriläisille elämystä. Jos jaksais voisikin lähteä kaverikoiratoimintaan, mutta ehkä joskus :)

 

 

5.10. 

Aika kuluu, syksy käsillä ja pian talvi !  ihanaa aikaa talvi-ihmisille =)

Kotona koiravahvuutena viisikko: tipsu Lady, sipukat Fani, Zena, Diiva ja Sandi. hmmm...vauhtia riittää, kova iltahepuli kun isot edellä ja pienet perässä, samoin tarhassa jossa viisokko viihtyy hyvin ensin aamupäivällä ja sitten illemmalla.  Pikkutytöt oppivat eilen tulemaan sänkyyn, nyt on ahdasta! isommat koirat olivat vähän nyreissään kun heidän paikkansa on nyt pentujenkin saavutettavissa. Zenalla onkin ollut hommaa keräillä parhaimmat luut lattialta ja kerätä sängyn päälle - eivät ole enää sielläkään turvassa.

Ennen keräiltiin lattioilta lasten leluja laatikkoon, nyt koirien lelulaatikko majailee keittiössä. Pikkutytöt saaneet ekat piikkinsä, Fani kävi hampaiden puhdistuksessa. Fani ja Zena ovat jo takaisin omissa mitoissaan ja turkitkin jo hyvin päällä. Ladyllä odotellaan juoksuja, talven aikana toiveissa karvapalleroita :)

Ihmisrintamalla ollut paljon erilaisia sopeutumisen paikkoja, helposti ja vaikeasti mutta ei ole valinnanvaraa. On ollut iloisia asioita ja surullisia, toisaalta voi ajatella että elämä ei ole mitenkään suoraviivaisen ennakoitua, ei koskaan.  

 

18.8. 

Ladykin täytti 3vuotta, toivottavasti onnistuu pörröpennut tulevan talven aikana.

Aika kuluu pennut jo 7viikkosiia ja lähdössä maailmalle. Kotiin jää joukon jatkoksi 2 kummankin nartun pentueista tytöt 

Eilen kävimme eläinlääkärissä hakemassa sirut ja tehtiin terveystarkastukset. Verikokeetkin piti ottaa kaikista vanhan kaavan mukaan vaan  se saatiin vain Zenan uroksesta. Meni niin hankalaksi, jotta saavat kasvaa ja sitten antavat verinäytteet. Aikuisemmalta koiralta näytteenotto käy helposti  hetkessä, pennulta ei niinkään helposti.

Pentutestikin tuli viikonloppuna läpikäytyä. Tulos oli kuten arvata saattoikin.

Zenan pennut mukavia seurakoiria. Energiaa ja virtaa heistäkin löytyy, vaan ilman saalistusviettiä, tulta ja tappuraa. 

Fanin pennut näyttivät luonteensa jo varhain pentulaatikossa - ja linja pitää. Extra iso ego pienessä jämäkässä koossa! Rohkeita, aktiivisia, monipuolisia harrastuskoiria moneen menoon. Onneksi kaikki menevät koteihin, joissa on ollut / on edelleen koiria. Vanhanlinjan tulta ja tappuraa, vahvoilla hermoilla!   kaikilla kunnon saalistusvietit + hyvä ihmiseen leimautuminen. 

Itse kävin kaihileikkauksessa ja töihin meno 6.9. On aikaa pennuille, kun jälleen kotona väheni nuorisovahvuus.

21.7.

Pesueet kasvaa ja huomaan ettei itse ehdi muuta sitten tehdäkkään kuin seurailla pentujen ihanaa kehitystä. 

Luonteet ja persoonat alkava erottua, Fanin pennuista löytyy kaksi aktiivisenoloista tyttöä.  Fanin rautahermoinen perusluonne näkyy kaikissa pennuissa. 

Kummankin mamman pojat viilipyttymäisen rauhallisia ja pitkäpinnaisia.

Zenan pikkutyttö on itse herttaisuus, äitinsä luonteenomainen "kaikki on niiin ihanaa ja mukavaa" -elämänasenne 

 

11.7. 

Aika kuluu siivillä ja helle tekee olon tosi tukalaksi. Fani sai 1.7.  yhden pojan ja 4 tyttöä .

Tänään Zenan pentujen silmät auki, ikää alle 2viikkoa - aina jaksaa hämmästyttää schipperken pentujen nopea kehitys!  Zena asustaa pentuineen takkahuoneessa, jossa viileä lattia ja näkee keskeiseltä paikalta kaikki kodin tapahtumat.

Fanin pentukopasta kuuluu aikamoinen "kiroilu"", siellä kehittyy 2-3 kovapäistä narttua, huh! Kaikki selvästi tempperamenttisempia kuin Zenan tyynen rauhalliset pennut.  Mutta suvut tuntien, niinhän se meneekin  . Fani siirtyi metelöivän pesueensa kanssa makuuhuoneestamme toiseen päähän taloa, eteistilaan, vähän niinkuin nuorisomme tiloihin . On tilaa kasvaa, temmeltää ja osallistua prheen elämään (ja nuorison yövalvomisiin). 

Pentutilat näinollen makuuhuoneemme kahdenpuolen ja senhän arvasi että molemmat mammat nukkuvat nyt yönsä vieressämme, muiden koiruuksien kanssa kaikki sulassa sovussa 

 

29.6.

Zena synnyttänyt tänään kolme kaunista pentua. 2 tyttöä ja yhden pojan   emo ja pennut voivat erinomaisesti.

 

27.6. 

Zenan lämmöt sahailee ja odotellaan laskua. Fani entisellään - perjantaihin mennessä kummallakin pitäisi olla pikkupallerot !

Muistattehan Sengomar - päivät!  useammalle sopisikin sunnuntai 25.7.! joten silloin tavataan haminassa Karhunkierros 18!  jos jollekkin sopii lauantai paremmin - niin soitto ja tavataan silloin!  grillaillaan ja syödään nyyttikestimalliin, Riikka Aapalahti lupautunut valokuvailemaan koiria (loistavia kuvia), muutoin koirat saavat telmiä, ihmiset rentoutua.

Fanin ja Zenan pennut silloin n. 3-4ikäisiä, joten huolehdithan erityisen tarkasti koirasi rokotuksista yms, vaikka pennut ovatkin omissa tiloissaan sisällä.

 

24.6.

Onni Fanin jalasta ei kestänyt kauan    taas meni yhtä huonoon kuntoon, ei tyttö pysty kävelemään. Pennut syntyvät leikkauksella 1.7. klo. 11.00. Fanin voimat menevät pelkästään ulkona asioilla käymiseen, ei lisärasitusta synnytykseen ja leikkauksen jälkeen saa heti annettua kipulääkkeet ja aloitettua jalan parantamisen. 

Zena on onnellisen pirteä , makoilee niin tarhassa kuin sisällä tyytyväisenä - kuitenkin AINA kuullen kun jääkaapinovi aukeaa! Lämpöjen mittaus aloitettin tänäaamuna ja eiköhän tyttö juhannuksen jälkeen pyöräytä ensimmäiset lapsosensa maailmaa ilostuttamaan. 

 

20.6.

Kesälämpöiset hellii niin tipsuja kuin pulleamasuisia sipukka mammojakin. Fanin jalka hyvin parantunut, päivittäisen voitelun, jumppauksen, levon ja hieronnan ansioista. Vielä rauhallisia kävelyjä, jarrutellen ettei tyttö innostu liikaa pomppimaan. 

Marjan kuvablogissa kuvia kaikista kotikoiruuksistamme. 

 

16.6.  

Zenan odotus sujuu hienosti, tyttö pirteä, ruokahalua riittää ja masu pyöristyy - odotusta vielä 1,5viikkoa! 

Fanin odotus sujuu myös hyvin, pentujen la.3.7. ja tyttö kun aina niiin vauhdikas, kova hyppimään - reväytti oikean etulapansa!  eläinlääkärimme näytillä käyty tasaiseen, lääkkeitä ei uskalla antaa, kun ei ole tutkitusti testattuja sikiövaurioiden varalta. Tassun ja lavan kohdalta karva ajettu pois, rentouttavia ja kipua lievittäviä voiteita, sekä häkkilepoa. Kannetaan ulos asioille ja takas sisälle - palvelu pelaa! 

Fanin pentujen isänä viriili 10v uros Durante Millennium King. Kun nähdään mitä tulee, sen mukaan etsitään nartuille sijoituskoteja ja uroksille yhteisomistuskoteja. Fanin viimeinen pentue, menee syksyllä sterilisaatioon samaan aikaan Lulun kanssa.  

 

8.6. 

Lady jäi tyhjäksi. Onneksi saamme schipperkejen pentuelämää kesä-heinäkuun vaihteessa taloon !   

Kake täytti juhlien 50v!  viikon lepo ja Tuomon rippijuhlat 13.6.  

Koirat olivat innoissaan monesta ihastelijasta, kun saivat olla kauniin (tosin viileän) kesäillan juhlien ajan tarhassaan. Tyynen rauhallisesti seurasivat paraatipaikaltaan. Illalla kävelyltä pääsivät rivarille yöunille. Jälleen huomasin kuinka schipperkeillä on tyypilliset  ihastuttavan varmat ja rauhalliset luonteet!  Lady-tipsu on se joka sanoo sekä ensimmäisen että viimeisen sanan - varsinkin vähänkin vieraammille     

Vanharouva  Doora 14v 11k ei tainnut edes tietää mitä on menossa, kunhan touhotteli muiden mukana. Reippaasti ja jouhevasti liikkuu, mutta kuulo-, näkö- ja hajuaisti alkavat olla nollassa. 

Myös sijoitus schipperke Bella oli sunnuntaina paikalla. Sai viettää pitkät ajat muiden koirien seurassa tarhassa. Kovin on upea luonteinen ja kaunis neitonen, ikä näkyy kropassa nuoruutena, mutta hiljaa hyvä tulee. Bella lähteekin tänävuonna hieman näyytelyihin Tiinan mukana.

 

24.5.

Kalentereihin ylös! Sengomar päivät lauantaina 24.7. klo. 13 alkaen. Tervetuloa kasvatit, ystävät ja tutut. Pikkumustien sekaan mahtuu myös karvakorvalliset - rotuun katsomatta. Tervetuloa, laittakaa sähköpostia tai texraria tulemaan.

 

23.5.

S.Taifuuni käväisi Haminan näyttelyssä, jossa sipukoita 10, tuloksin PN2, SERT ! Onnea hurjasti Keta, Tuula ja Riikka!

Tyttöset ultrattu. Lady näyttää hieman epävarmalle, koiran yleisolemus on odottavan suuntainen, mahakuvat vielä epävarmat. Zenalla näkyi selvästi pentusia masussa !  vilkaistaa masuihin uudelleen 4.6.    

 

17.5.

S. Trombi 13.5. jälleen SERT + ROP  ja  16.5. kohtuullisemmin VARA-SERT, PU3     poika vasta 10kk, ei makeaa mahan täydeltä 

Tytöt ultraillaan  21-27.5. välisenä aikana, sitten tiedetään enemmän maha-asukeista.

 

11.5. Kesäloma lähestyy...töitä 3viikkoa ja 3pv 

 NYT, lopultakin on odotettavissa tiibetinspanielin ja schipperken pentuja  Kesäkuussa ensin kahdet isommat pihajuhlat ja niiden jälkeen odotellaan pentujen syntymisiä. Loppukesä meneekin kesäpennuista nauttimiseen, ihanaa!  Mahdollisesti schipperkestä hyvään sijoituskotiin kasvamaan. 

Sengomar Trombi käväisi Porin näyttelyssä 8.5.  koiria 13 ja Trombi nuorena poikana porukan PU 1, SERT, ROP !  Onnea!!

Nuorison elokuun opiskelusijoituksetkin tiedossa;  ensimmäinen opiskeluunpääsy tieto tullut, myös asunto samassa paketissa. Toiselle myös avautui oma asunto, kolmannen kouluunpääsyä odotellaan, kolme jatkaa opintojaan...ja enää yhdellä yksi vuosi peruskoulun viimeistä!

 

26.4. vappu lähestyy...

Bellalla silmät ja polvet ok. Koirien juoksuja odotettu kärsivällisesti ja kevät tulikin kunnolla ja kaikki kolme narttuamme aloitti juoksut reilun viikon välein. Tähän päivään mennessä tipsu Lady astutettu la. 16.6. Tällä viikolla Zenan astutus. Fanilla huomasin tänäaamuna, jotta tyttö tiputtaa. Fanin astutus riippuu Zenasta. Jos Zenan ei jälleenkään onnistu, lähtee Fani astutettavaksi. Mutta jos Zenalla onnstuu, Zani ei saa tänä vuonna pentuja. Ladyn ja Zenan pennut menevät Misschiefin ja Arlesy*n kenneleiden nimiin. Kuitenkin koirat synnyttävät meillä kotona, joten kahdet samanaikaiset pennut ehtii ja jaksaa hoitaa, mielellään ei kolmansia enää. Kuitenkin on kokoajan ajateltava myös vuosia 2011 ja 2012, piankos tytöt täyttävät sen 8v ja jäävät eläkkeelle. Tuntuu hurjalle, mutta narttumme niin samaa ikäluokaa, jotta kaikki samanaikaisesti jalostusiässäkin. Myös yhtäaikaa sitten kaikki eläkkeelläkin.  

Aika (ja luonto) näyttää schipukoiden tilanteen, onneksi kesäaikana ei ole töitä, voi keskittyä koiranpentuihin. Lukukauden aikana en mielellään pennuttele. Ilmoitan sivuilla heti kun on jotain ilmoiteltavaa, koira-asioissa.

 

2.4. pitkäperjantai

Kevät tekee tuloaan! 50v juhlien järjestelyt aloitettu, koulujen päätöspäivä aikataulutettu omat vuosilomat mukaan lukien. Koirien juoksuja vain odotellaan...uskomatonta! yhdelläkään likalla ei ole aikomustakaan lisääntyä!  Bella käy nyt huhtikuun alussa silmä- ja polvitarkastuksessa. Ladyn kanssa käytiin viimekuussa. Näyttelyitä on hieman tullut vilkuiltua, pitäisihän edes parissa kesän aikana käydä, en tiedä - kun ei yksinkertaisesti kiinnosta mennä näyttelyihin paikalle. Taidankin ilmoittaa ja antaa koirat muiden vietäväksi :)

 

 

13.2. 

HYVÄÄ YSTÄVÄNPÄIVÄÄ KAIKILLE IHANILLE YSTÄVILLE! 

Tulikin sitten sairasloma, jossa tosin joutunut hoitamaan asioilla ihan tajuttoman paljon. Lisäksi läheinen monen vuoden ystävä menehtyi yllättäen, ilman mitään ennakkovaroitusta pari päivää sitten. Kaiken kaaoksen jälkeen olo on hieman epätodellinen, juurihan alle viikko sitten oli puhelinyhteys, raskaat hautajaiset tulossa. Niin nuori, omaa ikäluokkaa ja se tietysti tuo ajatuksia omastakin kuolevaisuudesta. Kaken kanssa olemme kynttilöitä polttaneet tavallistakin enemmän, ostimme kauniin muistelukynttilän ihan tätä suurisydämmistä ihmistä varten.  Toivottavasti sanonta "ei kahta ilman kolmatta" pidä paikkaansa!

P:n koulupäivät saatu mokattua, kotiopetuksessa paljon, kuitenkin sen minkä jaksaa mahdollisimman paljon koulussakin. Pyörät pyörii taustalla, ekat lausunnot tulleet, lisää tulee ja monella taholla odotellaan päätöksille lainvoima. Hieman helpompi ajatella pojan tulevaisuutta, hyvä jatkokoulupaikkakin löytynyt, juuri se ala mihin hän haluaakin. Joka päivä saan valaa hänelle itseluottamusta, sanoa ettei sinussa ole mitään syytä, hän onkin jotenkin rennompi ja valoisamman oloinen, kai paineet ja itsesyytökset jotenkin hellittää, saa olla enemmän ihan oma itsensä. 

 

30.1.

P:n tutkimusjakso takana ja löytyihän niitä faktoja, miksi mm. koulunkäynti on ollut tosi vaikeaa -  vielä pikaisesti varmistus viimeisillä tarkoilla tutkimuksilla ja laajat kuntoutussuunnitelmat alkaa, kiireellisinä. Vuosia onkin hoidettu seurauksia, varsinainen syy löytyi vasta nyt! Ja mitkä henkiset vauriot poika saanut yläasteen aikana, niiden korjaaminen on pitkä, työläs ja paljon ammattiapua vaativa tie.  7-9 luokista selviytyminen on oikeaa "päivä hengissä" selviytymistä, eikä varmasti ole ainoa tapaus nykyisissä suurissa koulumaailmoissa.  Itse jään viikon palkattomalle tukemaan pojan koulunkäyntiä nyt osastolta paluun jälkeen, muutoin pitäisi nämä loput 4kk:tta joten kuten selvitä, onneksi tukevin tukitoimin. 

Koirat voivat hyvin, vanhuksesta nuorempiin ja kukaan ei edes meinaa aloittaa juoksua! 

 

Uusi vuosi ja uudet kujeet!   10.1.

Tänään Sengomar Trombi osallistui ensimmäiseen näyttelyynsä, pentu semmoiseen Helsingin kaapelitehtaalla ollen ROP-pentu!  Onnea Satu ja Trombi .  Minna V. kävikin pojan kuvaamassa ja laitan kuvablogiin näkyville pikapuoliin, kotisivujen etusivulle sitten kun Tiina H. saapuu maailmanmatkaltaan   kuvan laittamaan.  Koiruuksista kahdelle odotellaan juoksuja joista pitäisi astutella, sipukka-Zenan kanssa ei vielä luovuteta ja tipsu-Ladyn pitäisi saada ensimmäiset karvapalleronsa.  Me kaksijalkaiset aikuiset virallistetaan parisuhteemme 1.2. 2010 ihan virka-ajalla pikatoimituksena, kun kaikki muut paperit on muutoin lopullista leimaa (virallistamista) vaille valmiina.  

P on tutkimus- ja kuntoutusjaksolla ja alkaa selvitä hänen ogelmakohdat, mitkä aiheuttaa taas toisia vaikeuksia. Asiat on olleet tiedossa jo useita vuosia (pojan ollessa 2-3v), mutta muuttaneet muotoaan, toiset helpottuneet, toiset vaikeentuneet. Itse kotona katsoo tilannetta liian läheltä, ja ollaankin tosi tyytyväisiä tähän pitkään jaksoon mikä nyt menossa. Kaikki liput laput eri kuntoutustahoille tulee kerralla valmiiksi ja siinä on taas tukiverkkoa eteenpäin pojan kasvun tukemiseksi eteenpäin. Murrosikä jos toisille ns.taviksille ottaa koville, P.lle se tuntuu olevan kymmenkertainen kasvukivun, kynnyksen ja oman identiteetin etsimisen paikka! 

Muutoinkin tuntuu jotta nuoriso kulkee jonkinlaista selvää linjaa, kaikilla 8:lla vain näkynyt eri tavalla. Nauretaankin usein Kaken kans jotta kokoajan jokin hormonimyrsky talossa menossa - kaipa kun nuorisolla tasoittuu alkaa meidän ikäpaussit heilahdella